Pedicure Margriet Nieuwenhuis Diepenveen

Let op: Helaas geen ruimte voor nieuwe cliënten.
Wegens vakantie zijn we gesloten van donderdag 9 mei t/m maandag 20 mei

Let op: Helaas geen ruimte voor nieuwe cliënten. Wegens vakantie zijn we gesloten van donderdag 9 mei t/m maandag 20 mei

SCHIMMELNAGELS

SCHIMMEL NAGELS

Een ontsierende en soms pijnlijke aandoening. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’ Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Hoe herkent u een schimmelnagel?

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen – bijvoorbeeld diabetici – hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?

 
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
 
  • Gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af.
  • Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels.
  • Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen.
  • Draag goed passende – leren – schoenen.
  • Wissel schoenen regelmatig.
  • Draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.

Om te behandelen moet het eerst zeker zijn dat we met schimmel te maken hebben. Ik neem een monster en stuur dit op naar een laboratorium.